Als beginnend schrijver ga je op zoek naar een manier hoe je een boek schrijft. De vraag is dan, waar moet ik in godsnaam beginnen? Je zoekt om te beginnen naar een evenwicht tussen je werk en privé om je zo te focussen in je vrije tijd. Je hebt rust nodig om je boek te kunnen schrijven. Persoonlijk kies ik voor een aparte kamer waar je de rust kan opzoeken. Weg van alle drukte. Op de achtergrond een rustig muziekje of wat door verschillende schrijvers van thrillers gebruikt wordt: epische muziek. Geloof me. Een plot bedenken met een muziekje van de Avengers op de achtergrond werkt supergoed.
De stap zetten naar een spannende verhaallijn: Zet het plot op papier!
Er zijn verschillende mogelijkheden om een boek te schrijven. De manier die ik hanteer wordt door scenaristen gebruikt. Allereerst start ik met een tijdlijn te maken van een boek. Van hieruit wordt duidelijk hoe het personage zich ontwikkeld gedurende het boek.
Het boek wordt opgedeeld in drie delen:
- Het opzet
- De confrontatie
- De conclusie
Het opzet (ACT 1)
Hier start je met je boek. Je proloog. Je schetst wat er gaat gebeuren, maar geeft maar een deeltje prijs van de ramp. Zorg dat je je lezer raakt vanaf het eerste stukje tekst. Zorg dat hij de drang te pakken heeft om verder te lezen zodra jij hem overtuigd met een spannende proloog. In volgende hoofdstukken laat je je lezer kennismaken met de personages. Zodra je je personage hebt voorgesteld bouw je de spanning op naar een hoogtepunt, maak van het hoogtepunt een keerpunt. Van hieruit kan het personage niet meer terug. Dit is wat act 1 genoemd wordt.
De confrontatie (ACT 2)
Het plot is niets zonder enkele obstakels. Laat je personages op enkele moeilijke breekpunten stoten wat de lezer doet twijfelen waar het verhaal naartoe gaat. Maak het onverwacht. Bouw het verhaal zo op dat je de ramp waar je het eerder over had in de proloog, inslaat als een bom. Bekijk het alsof je in een film het hoogtepunt bijna bereikt waarvan je denkt: "Oh nee."
De conclusie (ACT 3)
Rond je verhaal af met een twist. Je lezer weet niet wat hem overkomt als hij leest dat je personage net het ondenkbare heeft gedaan. De WAT?! factor zoals ik het noem. Laat je hoofdpersonage op het einde van het verhaal in contact komen met - als je een bijvoorbeeld een reeks wil schrijven - een nieuw probleem. Zorg ervoor dat je niet teveel prijs geeft maar net dat tikkeltje om je lezers het gevoel te geven dat ze het volgende verhaal willen lezen. Schrijf je niet aan een reeks maar een enkel boek? Kies voor je personage ofwel gelukkig te laten verder leven of tja, te laten sterven. Hoe jij je verhaal wil laten eindigen laat ik aan jouw over.
Onderaan vind je een enquête over hoe je ideale boek er zou uitzien. Er zijn meerdere antwoorden mogelijk.
Je kan ook een discussie starten onderaan!
Wat zoek jij in een boek?
0%Je in de personages kunnen identificeren
0%Avontuurlijk gehalte
0%Opbouwende spanning
0%Onverwachte verhaallijn
You can vote for more than one answer.